Beweging helpt bij het soepel houden van uw lijf, maar ook bij de oefening van uw balans. Fijn dat u geen beperkingen ervaart bij uw balans en beweging. Blijft u vooral in beweging. Als u hier hulp bij nodig heeft, kan een fysiotherapeut u helpen. Ook kunt u contact opnemen met de beweegmakelaar of buurtsportcoach om eens kennis te maken met andere manieren van bewegen.
Beweging helpt bij het soepel houden van uw lijf, maar ook bij de oefening van uw balans. U kunt oefeningen doen om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren. De kans dat u valt, wordt hierdoor een stuk minder. De fysiotherapeut kan u gericht helpen om in beweging te komen, maar ook kunt u contact opnemen met de beweegmakelaar of buurtsportcoach om een passende sport voor u te vinden.
Angst
Angst om te vallen komt vaak voor. Het ontstaat uit bescherming en zorgt ervoor dat u steeds minder naar buiten gaat. Dit maakt het lijf juist minder soepel, waardoor de kans om te vallen groter wordt. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan u helpen met deze angst. Ook kunt u nagaan of de cursus Zicht op Evenwicht in uw omgeving wordt aangeboden.
Thuiszorg
De meeste valongelukken vinden thuis plaats. Vraag de thuiszorgmedewerker eens om met u een rondje te maken door het huis om tips op te doen. Ook kunt u samen deze vragenlijst doornemen.
Medicijnen
Bij het ouder worden verandert de werking van het lichaam. Soms kunt u daarom anders gaan reageren op medicatie die u soms al jaren gebruikt. Let goed op bijwerkingen en bespreek veranderingen met uw arts of apotheker.
Sommige medicijnen (of combinaties) zorgen er bijvoorbeeld voor dat u zich soms duizelig of slaperig voelt of trager reageert. Daardoor is de kans groter dat u valt.
Sommige medicijnen (of combinaties) zorgen dat u zich soms duizelig of slaperig voelt of trager reageert. Daardoor is de kans groter dat u valt.
Maak eens een afspraak bij de apotheek of u neemt contact op met de huisarts voor een apotheker die aan huis komt om te kijken of u sommige medicatie kunt aanpassen om uw valrisico te verkleinen.
Wilt u minderen of stoppen met bepaalde medicatie?
Doe dit dan niet zelf! Vraag om hulp en advies bij de
arts of apotheker.
Zicht
Meestal betekent dit niet dat uw zicht beter wordt, maar verandert. Het is belangrijk om dan juist langs de huisarts of opticien te gaan om uw zicht te laten controleren.
Als er iets met uw zicht niet goed is, heeft dit de grootste invloed op vallen. Van belang dus om jaarlijks te controleren en alert te zijn!
Als u ouder wordt hebben uw ogen steeds meer licht nodig om goed hetzelfde te kunnen zien als kinderen en volwassenen. Iemand van 80 jaar heeft drie keer zoveel licht nodig, dan iemand van 25 jaar. Veel licht in en om het huis is belangrijk voor goed zicht.
Multifocaalbril
Een multifocaalbril verhoogt soms het valrisico. Heeft u een varifocus bril, zet deze dan niet op als u naar buiten gaat. U kunt buiten beter een bril voor veraf zien opzetten. Want door het leesvenster in de varifocus bril, kunt u losse stoeptegels en drempels minder goed zien. Beter is een aparte bril voor binnen en om te lezen en een aparte bril voor buiten.
Bespreek het eens met de opticien. En: maak dagelijks uw bril schoon! Doe dit bijvoorbeeld tegelijk met het tanden poetsen, dan is de kans kleiner dat u het vergeet.
Toiletbezoek
's Nachts bent u minder alert en sneller uit balans waardoor het risico op een val toeneemt. Zorg ervoor dat de route vrij toegankelijk is en er weinig obstakels zijn. En is er voldoende licht? Denk eraan een lamp aan te zetten!
Opstaan
Maak eens een afspraak met een fysiotherapeut of volg een beweegprogramma in de wijk.
Duizelig
Probeer altijd rustig op te staan, haast u niet om de deur open te doen of de telefoon aan te nemen. Als u zich zorgen maakt of veel last heeft van de duizeligheid, ga dan even langs bij de huisarts.
Kleedjes
Haal spullen en dingen weg waar u achter kunt blijven hangen, zoals gladde kleedjes, dikke kleden of drempels, maar ook speelgoed en stekkers.
U kunt uw huis een stuk veiliger maken, met soms maar een paar kleine aanpassingen. Loop met de controlelijst die u op de website vindt door uw huis en u komt ze vanzelf tegen. Hiermee kunt u zien of uw huis en uw gewoontes veilig genoeg zijn.
Als u op bezoek gaat, bedenk dan dat bij andere mensen misschien wel losse kleedjes en kabels liggen!
Gewichtsverlies
Helaas kunt u niet voorkomen dat de spiermassa afneemt. Wel kunt u dit vertragen. Blijf bewegen en eet voldoende voeding met eiwitten. Als een mens ouder wordt, verandert de behoefte aan voeding. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zodat uw botten stevig blijven, de gewrichten soepel blijven en de spierkracht op peil blijft. Ook vitamine D helpt hierbij. Op de website van het Voedingscentrum kunt u uw eigen Schijf van Vijf maken, passend bij uw geslacht en leeftijd.
Wilt u liever eens praten met een expert, maak dan een afspraak met een diëtist.
Naarmate u ouder wordt verliest u spiermassa. Dat verhoogt uw valrisico. Helaas kunt u niet voorkomen dat de spiermassa afneemt. Wel kunt u dit vertragen. Blijf bewegen en eet voldoende voeding met eiwitten. Op de website van het Voedingscentrum kunt u uw eigen Schijf van Vijf maken, passend bij uw geslacht en leeftijd. Ga langs bij de huisarts of maak een afspraak met een diëtist. Samen kunt u kijken naar de oorzaak van het gewichtsverlies en eventueel uw voeding aanpassen.
Schoeisel
Wist u dat uw voeten groter worden naarmate u ouder wordt? Het is belangrijk aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen en pantoffels. Ook hiermee kunt u het valrisico flink verlagen!
Niet alleen de juiste maat is van belang, ook de hoogte van de hak, de stevigheid van de zool en de mate waarin de schoen of pantoffel om uw voet zit zijn belangrijk.
Zolen, hakken en veters
De zolen van uw schoenen zijn bij voorkeur niet (te) glad, maar ook niet erg stug, want dan kunt u eerder struikelen.
Goede zolen buigen ook een beetje mee. Als het nodig is, kan de schoenmaker nieuwe zolen onder uw schoenen zetten.
U staat steviger op schoenen met een lage hak. Bij voorkeur is de hak niet hoger dan 4 cm.
Als u vaak losse veters heeft, koop dan minder gladde veters. En zorg dat ze niet zo lang zijn, zodat als ze losraken, u er minder snel over zal struikelen. '
Twijfelt u, ga eens langs bij de schoenwinkel in de buurt of raadpleeg onze website. Met daarbij nog een laatste tip: Koop de schoenen aan het eind van de middag
Koop uw schoenen bij voorkeur aan het eind van de middag. En pas beide schoenen, links en rechts! Bij veel mensen zijn de voeten namelijk niet helemaal gelijk.
Zeer verstandig, want ook uw schoenen en sloffen hebben een grote invloed op uw risico om te vallen.
En wist u dat uw voeten groter worden naarmate u ouder wordt? Het is dus ook in de komende jaren belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen en pantoffels.
En niet alleen de juiste maat is van belang, ook de hoogte van de hak, de stevigheid van de zool en de mate waarin de schoen of pantoffel om uw voet zit zijn belangrijk. Antislip in huis is ook veelal verstandig.
Twijfelt u, ga eens langs bij de schoenwinkel in de buurt of raadpleeg onze website.
Alcohol
Op latere leeftijd leidt eenzelfde hoeveelheid alcohol bij ouderen gemakkelijker tot een hoger alcohol-bloedgehalte. Alcohol versterkt of vermindert soms de werking van medicijnen en beïnvloedt ook bijvoorbeeld uw bloeddruk. Let dus op de hoeveelheid alcohol als u uw valrisico wilt verlagen.
Als u niet zeker weet of dit voor u van belang is, bespreek uw alcoholgebruik dan eens met de huisarts.
Gehoortest
Meten = Weten. Uw gehoor heeft invloed op uw evenwicht. Waarmee uw balans weer verstoord kan raken en uw risico om te vallen toeneemt.
Daarom adviseren wij u om elk jaar een gehoortest te doen. Dat kan bij een audicien en kunt u zelf regelen.
Voorkom vallen!
Een goede gezondheid is voor de meeste ouderen belangrijk. Door zo lang mogelijk fit, vitaal en gezond te blijven kunt u langer zelfstandig thuis wonen en actief deelnemen aan de samenleving. Een manier om dit te stimuleren is door te investeren in het voorkomen van vallen.
Kwiek Beweegroute
Heeft u het KwiekPad al gelopen? In Oog in Al is een slim ontworpen beweegroute aangelegd. Ze maakt gebruikt van aanwezig straatmeubilair en andere voorwerpen die in de openbare ruimte staan. Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een oefening op één been. Rond paaltjes kun je slalommen en over een rechte lijn op de stoep lopen is goed voor de balans. De oefeningen staan aangegeven op helder vormgegeven bordjes en stoeptegels. De route kunt u zelf doen, maar samen is natuurlijk leuker!