Spelenderwijs werken aan balans

Ouderen in Utrecht werken met ‘mixed reality’ spelenderwijs aan balans

Zeventien ouderen vanuit appartementencomplex De Rheyngaerde in Oog in Al hebben op maandag 29 maart 2021 op een innovatieve manier gewerkt aan hun balans. De enthousiaste groep ging onder leiding van fysiotherapeut Sanne Leliveld van Oog voor Fysio, ergotherapeut Bas Aartsma van Ergo Doen en Joep Janssen en Kevin van As, van het bedrijf Holomoves, aan de slag. Een speciale bril toverde hologrammen rondom de oudere, terwijl de echte wereld zichtbaar bleef. Op deze manier worden ouderen op een veilige en leuke manier uitgedaagd te bewegen en te werken aan hun balans. Het gebruik van deze bril is altijd onder begeleiding van een ergotherapeut of fysiotherapeut.

Hoog gewaardeerd

De ouderen namen de uitdaging gretig aan en het interactieve spelelement zorgde voor een hoop beweging en onderling plezier. Een van de opmerkingen was: “Het lijkt wel een sprookje!”. Zij scoorden 4,5 uit 5 punten op plezier en 4 uit 5 punten op gemak. 14 van de 17 ouderen willen graag nog een keer deelnemen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de organisatie vanuit de activiteitencommissie van de Rheyngaerde, het netwerk Vallen Voorkomen en de financiële ondersteuning vanuit Gezond Oog in Al.

Vervolg

Gezien het succes krijgt dit initiatief een vervolg, onder meer in samenwerking met de Wartburg in Utrecht. Ook wordt er gewerkt aan een initiatief waarbij ouderen met behulp van een Wii kunnen gamen. Zo kunnen zij laagdrempelig virtueel bowlen, skiën of tennissen. Alleen of tegen elkaar. Hierin worden ouderen ook altijd begeleid door een zorgverlener. Aanmelden kan via de zorgverleners van Gezondheidscentrum Oog in Al.