Val-app Zorgverlener
Is de client weleens gevallen?
*
Ja
Nee
Heeft de client moeite met de balans of het evenwicht bewaren?
*
Ja
Nee
Advies voor de client: Beweging helpt bij het soepel houden van het lichaam, maar ook bij de oefening van de balans. De fysiotherapeut kan helpen om in beweging te komen. Soms draaien er speciale bewegingsprogramma's zoals In Balans of Otago. De beweegmakelaar kan helpen om een passende sport te vinden.
Gaat de client weinig naar buiten uit angst om te vallen?
*
Ja
Nee
Advies voor de client: Angst om te vallen komt vaak voor. Het zorgt ervoor dat iemand zichzelf wil beschermen en daardoor steeds minder naar buiten gaan. Dit maakt het lijf juist minder soepel, waardoor de kans om te vallen groter wordt. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan helpen met het overwinnen van deze angst. Ook kunt u nagaan of de cursus Zicht op Evenwicht in de omgeving wordt aangeboden.
Fijn! Geef dan dit advies: Door zo lang mogelijk fit, vitaal en gezond te blijven kunt u langer zelfstandig thuis wonen en actief deelnemen aan de samenleving. Een manier om dit te stimuleren is door te investeren in het voorkomen van vallen. Zo wordt geadviseerd om elk jaar een gehoortest te doen. Daarbij is het belangrijk om actief te blijven. Het trainen van balans en behouden van spierkracht zijn belangrijk om vallen te voorkomen. Wijzigt er iets in uw medicatie? Vraag dan advies aan uw apotheker over uw medicijnen en valrisico.
Thuiszorg
Heeft de client thuiszorg, medisch of huishoudelijk?
*
Ja
Nee
Bent u bij de client thuis, kijk dan zelf eens (samen) rond: De meeste valongelukken vinden thuis plaats. Kijk eens rond naar obstakels bijvoorbeeld op weg naar het toilet. Kijk naar losliggende kabels of kleedjes die los liggen. Legt iemand spullen op de trap? Bespreek eens of er iets anders of veiliger kan in de inrichting. Houd er wel rekening mee dat iemand juist steun nodig heeft, bijvoorbeeld door een tafel of stoel te kunnen vastpakken onderweg naar een andere ruimte. Zijn er veel aanpassingen nodig, schakel dan eens een ergotherapeut in. Bent u niet bij de client thuis, adviseer dan om de thuiszorg eens te vragen een rondje te maken om samen te kijken wat er veiliger kan.
Medicijnen
Gebruikt de client meer dan 4 medicijnen?
*
Ja
Nee
Adviseer een afspraak bij de apotheek of als iemand niet meer heel mobiel is, via de huisarts voor een apotheker die aan huis komt om te kijken of er medicatie aangepast kan worden om het valrisico te verkleinen.
Multifocaalbril
Draagt de client een multifocale bril?
*
Ja
Nee
Een multifocale bril verhoogt soms het valrisico. Beter is een aparte bril voor binnen en lezen en een aparte bril voor buiten. Adviseer een bezoek aan de opticien. Geef ook als simpele tip: Maak dagelijks uw bril schoon. Doe dit bijvoorbeeld tegelijk met het tanden poetsen, dan is de kans kleiner dat u het vergeet!
Toiletbezoek
Gaat de client 's nachts weleens naar de wc?
*
Ja
Nee
Er gebeuren veel valongelukken 's nachts. Mensen doen het licht niet aan, bijvoorbeeld om de partner niet te storen. Toch is het zeer verstandig 's nachts te zorgen voor voldoende licht omdat veel obstakels in het donker naarmate men ouder wordt nog minder goed gezien worden. Eventueel kan een ergotherapeut meekijken bij een lichtplan, bijvoorbeeld met een sensor.
Opstaan
Kan de client met gemak opstaan uit de stoel?
*
Ja
Nee
Als iemand hier veel moeite mee heeft, is het goed om wat oefeningen te gaan doen. Dit kan met thuisoefeningen als u materiaal heeft om mee te geven, maar kan ook desgewenst met een fysiotherapeut of met een lokaal beweegprogramma in de wijk.
Duizelig
Is de client regelmatig duizelig bij het opstaan van de stoel of uit bed?
*
Ja
Nee
Adviseer: Probeer altijd rustig op te staan, haast u niet om de deur open te doen of de telefoon aan te nemen! Als de client of u als professional zich zorgen maakt over de duizeligheid, verwijs dan naar de huisarts.
Gewichtsverlies
Is de client de laatste tijd ongewild meer dan drie kilo afgevallen? (Los van kilo's kan iemand dat ook merken aan kleding die wijder zit of het horloge dat losser om de pols zit)
*
Ja
Nee
Naarmate een mens ouder wordt verliest het lichaam spiermassa. Dat verhoogt het valrisico. Helaas is het niet te voorkomen dat de spiermassa afneemt. Wel is dit te vertragen. Adviseer te blijven bewegen en voldoende voeding met eiwitten te eten. Op de website van het Voedingscentrum kan de client een eigen Schijf van Vijf maken, passend bij het geslacht en de leeftijd. Ook kan iemand langsgaan bij de huisarts of een afspraak met een diëtist maken. Die kunnen de oorzaak van het gewichtsverlies mogelijk vaststellen en helpen bij aanpassingen in de dagelijkse eetgewoontes.
Schoeisel
Draagt de client goed passende schoenen en sloffen met stevige zolen?
*
Ja
Nee
Licht toe dat ook hiermee het valrisico flink kan verlagen. Bij de aanschaf van schoenen is het van belang dat u de goede maat kiest. Schoenen die goed passen, hebben ongeveer één centimeter ruimte tussen uw grote teen en de neus van de schoen. Als u staat, moet u uw tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen. Houdt er rekening mee dat uw voeten groter worden naarmate u ouder wordt en u weleens een maat groter nodig kan hebben dan vroeger. U staat steviger op schoenen met een lage hak. Bij voorkeur is de hak niet hoger dan 4 cm. In huis kunt u, als u dat prettig vindt, pantoffels dragen. Pantoffels die goed om uw voet heen zitten en met een stevige zool zijn het meest veilig
Alcohol
Drinkt de client weleens alcohol?
*
Ja
Nee
Licht toe dat op latere leeftijd eenzelfde hoeveelheid alcohol gemakkelijker tot een hoger alcohol-bloedgehalte leidt, dus het heeft sneller de bekende effecten van alcohol. Alcohol versterkt of vermindert bovendien soms de werking van medicijnen en beïnvloedt ook bijvoorbeeld de bloeddruk. Als iemand dit lastig vindt, dan is het misschien zinnig het alcoholgebruik eens met de huisarts te bespreken.
Gehoortest
Doet de client jaarlijks een gehoortest?
*
Ja
Nee
Het gehoor heeft invloed op het evenwicht. Waarmee de balans weer verstoort kan raken en het risico om te vallen toeneemt. Adviseer daarom elk jaar een gehoortest te doen. Dat kan bij een audicien en kan iemand zelf regelen.
Tot slot, als het nog niet voldoende duidelijk was een korte samenvatting: Door zo lang mogelijk fit, vitaal en gezond te blijven kunt u langer zelfstandig thuis wonen en actief deelnemen aan de samenleving. Een manier om dit te stimuleren is door te investeren in het voorkomen van vallen. U kunt zelf gelukkig veel doen om uw valrisico te verlagen!
Voorkom vallen!
Meer informatie over valpreventie bij ons in de wijk en weten waar de client terecht kan of de zorgprof naar kan verwijzen:
www.vallen-voorkomen.nl
Scroll naar bovenzijde